De reputatie van Willem Schorer

Willem Schorer woonde 1765-1793 op buitenplaats De Dolphijn, te Middelburg

Willem Schorer woonde 1765-1793 op buitenplaats De Dolphijn, te Middelburg

woensdag 24 september 2014 – Nadat het huwelijk tussen de Middelburgse bestuurder Willem Schorer en Anna Elisabeth Eversdijk nietig was verklaard, traden beiden opnieuw in het huwelijk. Overigens was feitelijk hun ‘eerste’ huwelijk, op 30 juni 1740, wegens de nietigverklaring nooit voltrokken.

Het proces vond plaats in de jaren 1745-1750, waarbij zelfs de Hoge Raad zich moest uitspreken over de vraag of beide echtelieden wel seks met elkaar kónden hebben. Was Willem soms impotent en daardoor een prutser in bed? Of was Anna Elisabeth soms niet in staat om door haar man ‘gedefloreerd’ te worden? Aan wie was het, kortom, te wijten dat hun huwelijk nooit geconsumeerd was geweest?

Toen ik me met deze vragen bezighield, hoopte ik er ook achter te komen of ze na hun echtscheiding – die dus geen echtscheiding was – toch nog kinderen hadden gekregen. ‘De database Zeeuwen gezocht van het Zeeuws Archief’, zo schrijft Gerard Heerebout, ‘bevat meer dan 7 miljoen persoonsbronnen maar vermeldt hier niets over. Vermoedelijk omdat het archief van Middelburg in de meidagen van 1940 verloren is gegaan’.

Heerebout, hoofdredacteur van het tijdschrift Zeeland, vond desondanks, zoekend naar informatie over neushoorn Clara in Middelburg, bij toeval in een dagboek van tijdgenoot Pieter Boddaert gegevens over het wel en wee van de twee voormalige echtelieden:

Het is allemaal goedgekomen met beide voormalige echtelieden. Op 1 oktober 1751 beviel mevrouw Van Muijden-Eversdijk van een ‘frisschen zoon’ en in 1752 beviel mevrouw Schorer-Phlippe van een dochter.

Blijft de vraag natuurlijk waarom Willem Schorer nog in 1755 genoegdoening hoopte te halen met de publicatie van Proces ter eerster instantie gedecideert by het Ed. Agtbaare Gerechte der stadt Middelburg, en in appel by den Hoogen Raadt in Holland, tusschen Mr. W. Schorer, raadt ordinair in den Ed. Hove van Vlaanderen, ten eenre, en juffrouw Anna Elisabeth Eversdyck, ter andere zyde. Het zal zijn reputatie zijn geweest die hij omwille van zijn carrière wilde opschonen. Wordt vervolgd. — RvV

¶ Informatie over De Dolphijn, het huis van Willem Schorer in 1765-1793, vind je hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op De reputatie van Willem Schorer

  1. Ronald Buijsse schreef:

    aanvulling: Willem J.A. Zn Schorer woonde wel op de Dolphijn.

  2. Ronald Buijsse schreef:

    Bij toeval kom ik dit artikel. De meeste informatie in dit artikel klopt. Echter niet het feit dat Willem Schorer, die ooit getrouwd was met Anna Elisabeth Eversdijk, op de Dolphijn gewoond zou hebben.

    Er waren namelijk 2 Willem Schorers: Willem J.A. Zn (1725-1793) en Willem J.G. Zn (1717-1800). Willem J.G. Zn was getrouwd met Anna Elisabeth Eversdijk. Hij woonde in de huidige Gortstraat 63 in Middelburg.

    Voor Willem J.A. Zn zie https://www.genealogieonline.nl/en/west-europese-adel/I226313.php
    Voor Willem J.G. Zn zie https://www.genealogieonline.nl/en/west-europese-adel/I210312.php

    Voor meer informatie, zie o.a. mijn boek “Verbonden met Schorersgraf” (www.schorersgraf.nl).
    Daarin staat ook de volledig stamboom van Willem Schorer met nazaten tot op heden via de families Boesses, de Bruyn en nu Lantsheer, getrouwd met A.L. de Bruyn (https://mensenlinq.nl/overlijdensberichten/mr-joan-anthonie-lantsheer-6812474/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.