Meesterlijk Versailles

Atrechtdinsdag 30 september 2014 – Atrecht. We kennen het Noord-Franse stadje vooral van de Unie van Atrecht (1579), die gevolgd werd door de Unie van Utrecht. Wat er destijds werd afgesproken, is in het geheugen weggezakt. Dankzij Vauban beschikt het over fraaie vestingwerken.

Voortaan Arras dus niet meer voorbij scheuren, op weg naar Parijs. En zeker niet nu, omdat in het Musée des Beaux-Arts de fraaie tentoonstelling De Versailles à Arras. Cent chefs-d’œuvre déplacés pour rien te zien is. 

Op de tentoonstelling, die afgelopen weekend geopend werd, zijn honderd topstukken te zien uit de collectie van Versailles. Schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, kunstvoorwerpen van de grootste kunstenaars uit de 17e en 18e eeuw. Citaat persbericht:

Les visiteurs découvriront des oeuvres exécutées par les plus grands artistes du temps, dans les matériaux les plus précieux, tels que le buste de Louis XIV de l’escalier des Ambassadeurs, les monumentales tapisseries des Gobelins, le grand bureau du Dauphin, la sculpture originale du bassin de Latone, les porcelaines de Marie-Antoinette, ou encore le groupe sculpté d’Apollon servi par les nymphes, monument de la sculpture française du XVIIe siècle.

Er is veel aandacht besteed aan de opstelling van al dit moois. Al het marmer, brons, goud en zilver roepen de sfeer op van de koninklijke residentie zelf. De feestelijke verlichting doet denken aan de schitteringen waarmee het bewind van Lodewijk XIV, XV en XVI omluisterd werd. — RvV

¶ De expositie De Versailles à Arras. Cent chefs-d’œuvre déplacés pour rien is tot 20 maart 2016 te zien in het Musée des Beaux-Arts van Arras. Info hier. Plaatjes hier. En hier een filmpje over de totstandkoming van de tentoonstelling.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.