Volgende week: Buchmesse!

Auerbach's Hofzaterdag 4 oktober 2014 – Volgende week begint de Frankfurter Buchmesse weer. In de 18e eeuw stelde die weinig meer voor omdat boekverkopers het strenge censuurbeleid van de katholieke overheid aldaar liever meden. Leipzig werd toen voor West-Europa de centrale Messe-stad. Dat bleef zo totdat Duitsland door een ijzeren gordijn werd opgesplitst. Nu is Leipzig wel met een inhaalslag bezig: de Messen daar zijn kleinschaliger. Leuker ook.

Maar goed, in de eerste helft van de 18e eeuw werden daar nog drie Messen per jaar gehouden: in het voorjaar, het najaar en rond de kerst. Die laatste Messe verdween: boekverkopers zaten liever thuis en het weer was er niet naar om over nauwelijks gebaande wegen naar Saksen te reizen.

De verkopers – van bont, textiel, boeken en andere goederen – huurden een Gewölbe, bij voorkeur op een van de vele binnenplaatsen achter de grote herenhuizen van de stad. Die konden namelijk ’s avonds worden afgesloten of op z’n minst goed worden bewaakt. Eén zo’n binnenplaats – eigenlijk meer een plein – was Auerbach’s Hof. Het was een belangrijke plek waar de Messe-kooplieden hun waren uitstalden.

Buiten de Messen om was het er veel rustiger. Daar was de Naschmarkt, waar zich veel winkels bevonden. Op de prent hierboven zie je de Naschmarkt in Auerbach’s Hof, in 1780. De naam van de illustrator kan ik helaas niet lezen (hier). Als je wilt weten hoe druk het was in Auerbach’s Hof tijdens de Messe, klik dan hier voor  1778 en hier voor 1905. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.