Vroegmodern nationalisme in Nijmegen

Leeuw op Lemelerberg

Monument in Park 1813 op de Lemelerberg (Overijssel)

vrijdag 17 oktober 2014 – De Nederlandse academie kent een rijke congrescultuur. Voor de niet aan een universiteit verbonden vakbeoefenaar is dat een prettige zaak. Die heeft immers in de dagelijkse praktijk weinig gelegenheid om met vakgenoten van gedachten te wisselen over inhoudelijke zaken en krijgt daartoe op zo’n congres volop de kans.

In 2011 ontving de Nijmeegse letterkundige Lotte Jensen een Vidi-subsidie van NWO voor het project Proud to be Dutch: The Role of War and Propaganda Literature in the Shaping of an Early Modern Dutch Identity, 1648-1815. Doel van dit project was onderzoek te doen naar vroegmoderne manifestaties van vaderlandsliefde in de Republiek, specifiek naar aanleiding van conflictsituaties, zoals de zeeoorlogen met Engeland, de Spaanse Successieoorlog in de vroege achttiende eeuw en de napoleontische overheersing, en met literatuur als het primaire object van onderzoek.

Op 22 en 23 januari 2015 vindt, naar aanleiding van dit project, in Nijmegen het internationale congres The Roots of Nationalism, 1600-1815 plaats. Op dit congres discussiëren meer dan dertig onderzoekers uit binnen- en buitenland over de vorm en betekenis van het vroegmoderne nationalisme. Hoe verschilt dit nationalisme van het moderne nationalisme dat vanaf de negentiende eeuw opkomt? Kunnen de wortels van het moderne nationalisme in de vroegmoderne tijd getraceerd worden? En welke rol speelden oorlog en vrede in het ontstaan van nationale identiteiten in het vroegmoderne Europa?

Key note speakers zijn onder meer David A. Bell, hoogleraar geschiedenis aan Princeton University en expert op het gebied van Frans nationalisme in de achttiende eeuw, zowel voor als na de Revolutie, en Azar Gat, hoogleraar politicologie aan Tel Aviv University, die zich voornamelijk bezighoudt met de bestudering van het thematische kwartet oorlog, vrede, democratie en nationalisme. — IN

¶ Aanmelden voor dit congres kan nog tot 15 december 2014 (hier). Zoals het een internationale academische conferentie anno 2014 betaamt is de voertaal het Engels.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.