Tjeempie! en Belle van Zuylen

Tjeempie! Of Liesje in Luiletterlandmaandag 29 december 2014 – Liesje van vijftien heeft een taak: zij moet in de paasvakantie mensen ontmoeten en zo antwoord vinden op prangende vragen van deze tijd. De mensen die zij in opdracht van haar leraar Nederlands moet spreken, zijn ‘moderne schrijvers, omdat je, zoals hij zegt, soms van de ontmoeting met levende schrijvers meer kunt leren dan van hun boeken.

Liesje en haar moeder wonen in Wassenaar, een plaats nabij Den Haag waar traditioneel rijk, rechts en hardwerkend Nederland dure villa’s bewoonde. De moeder van Liesje is lid van de damesvereniging van Zedelijke Pantsering en zij verzet zich hartstochtelijk tegen de opdracht. Moderne schrijvers schrijven namelijk over seks. De belangstelling van Liesje is daarmee gewekt en zij vertrekt naar het vrijgevochten Amsterdam om daar van moderne schrijvers te horen wat dat toch is: seks.

Liesje is een nieuwsgierig meisje van 15, de hoofdpersoon van de roman Tjeempie! Of Liesje in Luiletterland (1968) van Remco Campert. In die roman worden twee werelden tegenover geplaatst: de behoudende en bekakte wereld van de landelijke elite in Wassenaar en de progressieve en libertijnse wereld van kunstenaars in Amsterdam. Wie nieuwsgierig is, moet zijn zetel vaarwel zeggen en de verwarmde omgeving inruilen voor onzeker avontuur. Argeloos Liesje verlaat haar vertrouwde wereld en maakt met open ogen kennis met een nieuwe wereld, op zoek naar antwoorden. Die nieuwe wereld verbaast haar en zij wil … weten.

En met moeder komt het ook nog goed: het mannelijk Roofdier – in wie iedereen destijds Jan Cremer (Ik Jan Cremer) herkende – weet haar met zijn overrompelend verlangen te ontwapenen.

De roman van Campert, in alle opzichten een ’68-roman, wordt met enige regelmatig genoemd bij de honderd belangrijkste titels van de Nederlandse literatuur uit de twintigste eeuw. Liesje heeft het gebracht tot de belangrijkste heldinnen uit de Nederlandse romanliteratuur. In Nederland leeft Liesje voort!

Wat heeft Liesje nog meer met Belle van Zuylen te maken? Haar achternaam! Liesje en haar moeder heten Van Zuylen. Achternichtjes en geestverwanten van Belle! — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.