Stookschriften

donderdag 20 april 2008 – Nog even en de bundel Stookschriften. Pers en politiek tussen 1780 en 1800 zal verschijnen. Deze bundel belooft even spraakmakend te worden als destijds de stookschriften zelf. Twintig jaar politieke pers uit een van de rumoerigste tijden in de Nederlandse geschiedenis zijn hierin samengebracht.

Ter gelegenheid van de verschijning van deze bundel wordt een bescheiden symposium gehouden op vrijdagmiddag 30 mei te Amsterdam in de Posthumuszaal van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Uitnodiging en programma volgen later.

In de laatste decennia van de achttiende eeuw waren er tientallen tijdschriften waarin roddel, achterklap en politieke journalistiek vrolijk door elkaar liepen. Deze politiek getinte bladen met hun vileine schrijvers werden stookschriften genoemd. Ondanks de censuur liet de pers zich niet gemakkelijk aan banden leggen.

Vrijheid van pers. Dat wilden zowel orangisten als patriotten, maar de vrijheid van de tegenpartij moest wel aan banden gelegd worden. Er werd immers veel misbruik van gemaakt. Waar begon het misbruik en waar eindigde dat?

Tegenwoordig is een krant zonder politieke berichtgeving en opiniërende artikelen ondenkbaar, maar ook nu is de relatie pers en politiek niet zonder spanning. Daarom zal de bundel Stookschriften in een breder kader gepresenteerd worden. Als sprekers zijn uitgenodigd: historici Niek van Sas en Joop Koopmans, politiek redacteur Joost Oranje en mediajurist Vita Zwaan. Mart Rutjes en Erik Jacobs zullen als entr’acte een korte bespreking geven van de bundel.

Wilt u zich nu al opgeven voor dit symposium, dan kan dat door te mailen naar jcweyerman@gmail.com.

Bundel
Pieter van Wissing (red.), De Stookschriften. Pers en politiek tussen 1780 en 1800. Nijmegen, Uitgeverij Vantilt 2008. ISBN 978 90 77503 (paperback, geïllustreerd). Ca. 352 pagina’s. Winkelprijs € 24,90. Prijs voor leden van JCW € 17,50 bij bestelling voor 30 juni rechtstreeks bij Vantilt.