Wisselbank

zaterdag 31 januari 2009 – Vierhonderd jaar geleden werd in Amsterdam de Wisselbank opgericht: geen bank voor de gewone man (die kende alleen de lommerd) maar voor kooplieden die het gedoe met wisselende valuta’s zat waren.

De VOC was een van de trouwste klanten. Met het succes van de handelscompagnie groeide ook de winst van de Wisselbank.
Toen aan het einde van de 18e eeuw diezelfde VOC op de fles ging en ontmanteld moest worden, was het feitelijk ook met de Wisselbank gedaan. Maar het duurde nog tot 1820 voordat ook daar de stekker eruit ging.

De viering van 400ste verjaardag van de Wisselbank gaat gepaard met diverse activiteiten. Klik hier om er verder over te lezen.

Gisteren verscheen ook een jubelboek: De Wisselbank. Van stadsbank tot bank van de wereld. Helaas erg duur voor de 194 pags lees- en kijkvoer (een kleine 45 euro).

De Wisselbank behoort tot de Amsterdamse canon. Zie ook de wikipedia-uitleg, met daarbij info over het bovenstaande schilderij van Saenredam.

Het Stadsarchief van Amsterdam is nog karig met de informatie over wat eens een wereldwijd novum was in de handel. Klik hier en hier om de teksten te lezen. Voor onderzoek naar internationale handelstransacties (boekhandel!) volgens mij heel interessant.