Circus

dinsdag 5 mei 2009 – De Haagse koorddanser Pieter Magito was volgens de website over volkscultuur de eerste circusdirecteur van Nederland.

Hij trok met een vaste groep clowns, acrobaten en andere kunstenmakers langs de kermissen in het land. In de landen om ons heen zouden al langer circussen hebben bestaan.

Vermoedelijk wordt Magito de eerste circusdirecteur genoemd, omdat hij met een vaste troep reisde en omdat hij optrad in een houten tent met een dak als zeildoek. Dat zijn voor de samenstellers van de website kennelijk de criteria voor een circus.

De vernederlandste Italiaan lijkt me vooral een slimme kermisgast die als een soort manager zijn collega-potsenmakers in een kermistent bijeenbracht.

In 1796 schijnt Circus Magito in Delft zijn eerste voorstelling te hebben gegeven. Het was een tijd waarin heel Nederland lange tijd feest vierde. Men danste rond de vrijheidsboom en verkeerde in zo’n opperbeste stemming dat Magito geen beter tijdstip voor het lanceren van zijn circus had kunnen uitzoeken.

Hij was zelf trouwens toen al hoogbejaard. Vroeger danste hij met schaatsen of klompen op een hoog, maar slap gespannen koord. Maar in 1796 niet meer. Elly schrijft in haar boek over de Rotterdamsche Hermes over de familie Magito. Die was al in Weyermans tijd beroemd om haar kunsten op het slappe koord.