Ontdekking van de Nederlander

zaterdag 24 oktober 2009 – In februari 2010 verschijnt het proefschrift van Eveline Koolhaas: De ontdekking van de Nederlander in boeken en prenten rond 1800 (400 pags, met veel plaatjes, voor € 39,95). Hieronder de aankondiging op de site van de Walburgpers:

Als Nederlanders ooit een reden hadden om zich af te vragen wie zij waren dan was het wel rond 1800. De staatsvorm was in korte tijd drie keer gewijzigd en op het Europese toneel was hun artistieke, politieke en economische rol al eerder uitgespeeld.
Deze achteruitgang werd geweten aan een gebrek aan nationaliteitsbesef en saamhorigheidsgevoel. Betere kennis van het vaderlandse verleden en onze nationale helden zou een deel van de oplossing zijn, hoopte men toen ook al.
In de beweging voor culturele natievorming die vervolgens op gang kwam speelde de Amsterdamse prent- en boekuitgever Evert Maaskamp (1769-1834) een unieke rol. Zijn belangrijkste uitgave – een etnografische serie klederdrachtprenten – bezorgde niet alleen de Nederlandse prentkunst weer een goede reputatie, maar gaf ook de Nederlanders een nieuw gezicht
.