donderdag 17 september 2009 – De historische roman Woudman, van René Huigen (Bezige Bij € 18,90), heeft als decor het rumoerige jaar 1798. Aldus de flaptekst:
Het is 1798, de nog jonge Franse Republiek heeft het geannexeerde België al een paar jaar als win- gewest kunnen uitbuiten.
Hongersnood volgt op honger- snood en als dan ook nog de dienstplicht wordt ingesteld, breekt onder de arme Vlaamse boerenbevolking een opstand uit.
In het grensgebied met Duitsland en de Bataafse Republiek, de huidige Oostkantons, vindt eenzelfde strijd plaats, die tot in het verdeelde België van nu zijn sporen lijkt te hebben nagelaten.
Tegen de achtergrond van deze chaotische omstandigheden trekt een memorabel gezelschap voorbij, onder wie de lieftallige Georgine Bruyn-Hundt, de verarmde baron Van Lintelo de Marsch en de opstandige vicaris Theodorus Jerusalem.
Gaandeweg blijkt hoe hun levens met elkaar verbonden zijn. Zo wordt een vernuftig plot geweven, waarin de mysterieuze houtskoolbrander en alchemist Woudman ten slotte een sleutelrol blijkt te spelen.
Ongewild is hij de spil in een wervelend verhaal over zwartmaking en witwording, over de diffuse grens tussen het goede en het kwade.
Lees hier de recensie van Arie Storm. Citaat:
Het is 1798 en we verplaatsen ons naar ergens ‘in het Hertogenwoud, nabij Goé, een gehucht ongeveer dertig kilometer ten oosten van Luik, in het dal van Gileppe en Vestre, twee alleraardigste riviertjes voor wie van pootjebaden houdt’
Maar van pootjebaden zal het in deze roman niet komen. Daarvoor zijn alle personages veel te druk in de weer met van alles en nog wat, waarbij ze elkaar lelijk voor de voeten komen te lopen, en ze gezamenlijk deel blijken uit te maken van een verhaal dat gaandeweg kluchtige en soapachtige trekken krijgt.
In 1988 debuteerde de schrijver met een roman die zich eveneens in de napoleontische tijd afspeelt (De meter van Napoleon). Lees hier meer over maximaal René Huigen.