Oude kranten

dinsdag 25 mei 2010 Vanaf donderdag aanstaande zijn 10.744 nummers van oude kranten uit de periode 1700-1800 via internet raadpleegbaar. Dat zijn 1 miljoen pagina’s van landelijke, regionale, lokale en koloniale kranten.

De pagina’s zijn integraal doorzoekbaar. Fantastisch. En er komen nog vele pagina’s meer, zo belooft de website van de KB.

Ter gelegenheid van deze eerste mijlpaal is de oudste Nederlandse krant (van 25 mei 1618) even ingevlogen uit de kluizen van de Zweedse Koninklijke Bibliotheek. Die krant (zie illustratie, KB) is nu te bewonderen in De Verdieping.
Tip: maak van de krantensite van de KB een bookmark.

Update: zie ook het artikel in Trouw van 26-5-2010.
Reactie ‘Rampjaar’: Hoe gaat zich dit nu verhouden tot de ENT, ik zie daar toch wat overlap?
Reactie Rietje van Vliet: De ENT wordt straks een website over kranten en tijdschriften uit de vroegmoderne tijd. Als het allemaal meezit (dit hangt van veel factoren af) komen er links naar de STCN, het Biografisch Portaal en de gedigitaliseerde teksten van bijvoorbeeld de KB.
Nu is de site slechts een verzameling titels van lemmata die al klaar zijn. De links naar full texts die er nu in staan, dienen vooral het gebruikersgemak. Op een gegeven moment wordt de site vervangen door de officiële ENT-site.