Tussen de Hottentotten

dinsdag 2 november 2010 – Het nieuwste boek van Luc Panhuysen gaat over de ontdekkingsreizen van de Nederlander Robert Jacob Gordon (1743-1795) in zuidelijk Afrika in de 18e eeuw. Gordon, die zijn Engels klinkende naam dankte aan zijn Schotse overgrootvader, had zich door de VOC als plv commandant van het garnizoen laten uitzenden naar Fort De Goede Hoop.

De nalatenschap van Gordon bevat brieven, reisverslagen, waterverfschilderingen en een kaart van enkele vierkante meters groot. Gordon sprak de talen van de oorspronkelijke bewoners en toonde oprechte belangstelling voor hun zeden en gewoontes. Hij verkende de ongerepte wildernis van het 18e-eeuwse zuidelijk Afrika.

¶ Luc Panhuysen: Een Nederlander in de wildernis. de ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon. Uitg. Nieuw Amsterdam. ISBN: 978 90 8689 066 8. 160 pp. Prijs € 18,95

Blurb van de uitgever:

Robert Jacob Gordon is vrijwel vergeten in Nederland. Maar in de achttiende eeuw was deze Nederlander met Schotse wortels een bekendheid. Hij maakte lange reizen door het nog ongerepte Zuidelijk Afrika en liet ons een fabuleuze verzameling journaals, kaarten, tekeningen en schilderijen na. Deze ‘Atlas Gordon’ bevindt zich tegenwoordig in de collectie van het Rijksmuseum.
Gordon biedt ons een unieke blik op het tijdperk van de Verlichting, toen kolonialisme samenging met een enorme honger naar kennis. Hij was bevriend met zowel vooraanstaande wetenschappers als inheemse stamhoofden. Hij was militair en diplomaat, botanist, zoöloog, cartograaf en antroploog. Op zijn geheel eigen wijze verbeeldt hij het Verlichtingsideaal.
Luc Panhuysen beschrijft in dit boek de persoon Gordon en zijn ontdekkingsreizen, aan de hand van origineel bronmateriaal. Wij maken zijn ontberingen en hoogtepunten mee vanaf de eerste ontdekkingsreis tot aan zijn dramatische levenseinde, dat vrijwel samenviel met het einde van de Nederlandse republiek
.