Het Parijse leven in luxe

woensdag 3 augustus 2011 – In het J.Paul Getty Museum is momenteel nog de tentoonstelling Paris: Life & Luxury te zien.

Hier kan men zich vergapen aan kledingstukken, juwelen, kandelaren, uurwerken, muziekinstrumenten, meubelstukken uit het midden van de 18e eeuw. Ze geven een beeld van hoe het was om te leven in het mondaine, luxe Parijs in de vroegmoderne tijd.

Eén van de belangrijkste Franse schilders die het luxe leven van Parijs op doek heeft vastgelegd, is François Boucher. Op het schilderij La Toilette, uit 1742, heeft hij een schattig roodbruin katje onder de rokken van madame geplaatst. Het toppunt van decadentie! Het schilderij is een van de hoogtepunten van de tentoonstelling.

¶ De tentoonstelling in het Getty Center duurt tot 7 augustus aanstaande. Daarna verhuist de expositie naar het Museum of Fine Arts, in Houston (18 september — 10 december 2011). De catalogus Paris: Life & Luxury in the Eighteenth Century kost $ 45 (meer info). Voor wie de VS te ver is, kan volstaan met een diavoorstelling die laat zien hoe rijkaards de ochtenden, middagen en avonden doorbrachten in Parijs. Lees hier een interview met Robert Darnton over bloggen op z’n 18e-eeuws.