Egypte en Napoleon

woensdag 19 januari 2011 – Toen de 29-delige Description de l’Égypte verscheen (1809-1829), kon Europa eindelijk kennismaken met Egypte. Het is het meest prestigieuze boek dat ooit over dit mystieke land is gepubliceerd. Teylers Museum heeft een exemplaar van dit 7000 pagina’s tellende werk, met bovendien meer dan 3000 afbeeldingen.

In het Boekenkabinet van Teylers – normaal gesproken niet toegankelijk voor het grote publiek – is vanaf 22 januari een expositie gewijd aan dit kolossale plaatjesboek. Die is alleen op donderdag, zaterdag en zondag, op vaste tijdstippen, te bezichtigen.

Op de website van Teylers staat meer over de Description de l’Égypte (inclusief openingstijden). Citaat:

De publicatie vormt de neerslag van de ontdekkingen van wetenschappers, technici en kunstenaars die Napoleon Bonaparte vergezelden op zijn veldtocht naar Egypte. Met 35.000 manschappen, ruim 160 wetenschappers en kunstenaars en 300 schepen arriveerde Napoleon in 1798 op het Afrikaanse continent. Zijn doel – Egypte veroveren en van daaruit de groeiende macht van Groot-Brittannië breken – werd nooit bereikt. Ontberingen en aanvallen van Turken, Mammelukken en Britten maakten na drie jaar een einde aan de bezetting.

Bekijk hier alvast het gedigitaliseerde Description de l’Égypte.