Gijsbert van Laar, hovenier

vrijdag 22 juli 2011 – Van 1802 tot 1809 verscheen in 24 afleveringen, bij Johannes Allart, het Magazijn van tuin-sieraaden. Of verzameling van modellen van aanleg en sieraad, voor groote en kleine lust-hoven, voornamelijk van dezulke die, met weinig kosten, te maaken zijn. Getrokken uit de voornaamste buitenlandsche werken, naar de gelegenheid en gronden deezer republiek gewijzigd, en met veele nieuwe platte gronden en sieraaden vermeerderd.

Het beroemde plaatwerk is samengesteld door Gijsbert van Laar. Deze Zwammerdamse hovenier heeft aan de Rijn, bij Alphen, menige tuin aangelegd. Hij noemde zich herborist en legde ook plantsoenen aan. Zijn ideeën over tuinarchitectuur heeft hij beschreven in het Magazijn van tuin-sieraaden.

Veel afbeeldingen en een deel van de tekst in het werk zijn overgenomen uit Ideenmagazin für Liebhaber von Gärten, van Johann Gottfried Grohmann. Een beperkt aantal afbeeldingen en alle tuinplattegronden zijn van de hand van Van Laar zelf. Het Magazijn verscheen zoals zoveel plaatwerken in afleveringen. Hierdoor is het feitelijk een tijdschrift, al zul je dat nauwelijks merken wanneer je erdoor heen bladert.

¶ Over het Magazijn verscheen onlangs een special van Cascade: over de relatie met Grohmann’s werk, over de abonnees van Gijsbert van Laar, over de drukgeschiedenis en over de afbeeldingen. Klik hier voor informatie over het Tuinhistorisch Genootschap Cascade. Van eerdere artikelen over Gijsbert van Laar zijn hier pdf’s beschikbaar. Op archive.org kun je de verschillende afleveringen van het Magazijn in kleur bekijken. GoogleBooks heeft een compleet exemplaar maar zonder illustraties. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen is er het uitgebreide overzicht van gedigitaliseerde tuinboeken uit de vroegmoderne tijd.