God en de Verlichting

dinsdag 14 juni 2011 – ‘Het valt eenvoudigweg niet vol te houden dat atheïsme de erfgenaam is van de Verlichting’, concludeert Hannemieke Stamperius in haar boek God en de Verlichting. Rondom het boek zit een rode band waarop in zwarte letters staat: ‘Stop de atheïstische leugen’, met daaronder: ‘De Verlichtingsdenkers geloofden in God!’ Aan de boodschap is dus geen ontkomen aan.

De IKON heeft over dit boek een speciale website. Iedere woensdag verschijnt daarop een hoofdstuk uit het boek. Momenteel staat hoofdstuk 3 online. Het forum is beslist een bezoekje waard (ook hier). Uit de reacties kun je opmaken hoezeer mensen nog steeds in verwarring raken door het fenomeen Verlichting:

Voltaire geloofde in God, hij schreef zelfs een traktaat tegen het atheïsme (‘Histoire de Jenni, Ou le Sage Et L’Athé’). Maar de Verlichting gaat niet over God of geen God, die gaat over het gebruik van de rede om tot waarheid te komen, over empirie, over niets op gezag geloven. Dat leidt niet noodzakelijkerwijs tot atheïsme maar het atheïsme mag zich wel degelijk tot de kinderen van de Verlichting rekenen. – Antje Cats (18 mei 2011)

¶ H. Stamperius, God en de Verlichting. Uitg. Skandalon. ISBN 978-9490708221. 254 blzz. Prijs € 19,50. Info: hier.