Sodomieten in Den Haag

dinsdag 22 maart 2011 – Veertien homo’s worden in 1730 te Den Haag opgehangen. Hun lijken worden in zee gesmeten. Een notaris pleegt zelfmoord. Dit alles gebeurde toen er in Nederland een grote jacht was op lieden die in waren voor gelijkgeslachtelijk contact. Eindelijk zijn deze lieden uit de vergetelheid onttrokken en is de waarheid van tolerant Den Haag in dit historische boek geopenbaard.

Deze veelbelovende woorden staan te lezen op de flaptekst van Gesodemieter in Den Haag, geschreven door genealoog F.J.A.M. van der Helm. In het boek wordt een kijkje genomen in de Haagse homowereld van 1730.

Den Haag telde verschillende homobars, die algemeen bekend waren voor het grote publiek. Rondom de Denneweg waren twee van zulke etablissementen te vinden. De Vijverberg en het deftige Voorhout golden als openluchtontmoetingsplaatsen, die vooral in de zomer veel lieden trokken. Ook het Haagse Bos was een plek waar sodomieten elkaar ontmoetten en waar het zaad rijkelijk vloeide.

¶ F.J.A.M. van der Helm, Gesodemieter in Den Haag. Over homofilie en de homovervolging in Den Haag anno 1730. Uitgave in eigen beheer (Kirjaboek). ISBN 9789460081040 (234 blzz). Prijs € 17,50 (verzendkosten € 2,50). Info helmhuis@ziggo.nl. Voor meer info, klik hier en hier.