Waarom 18e-eeuwers naar Zappa moeten luisteren

donderdag 24 maart 2011 – Herontdekte symfonieën uit het 18de-eeuwse Haagse hof van Oranje worden vandaag live in concert ten gehore gebracht. Onder leiding van dirigent Simon Murphy, die al jarenlang geïnteresseerd is in het Nederlandse muziekleven in de 18e eeuw, brengt de New Dutch Academy Orchestra muziek van onbekende hofcomponisten.

Eén van hen was Christian Ernst Graf, die als hofcomponist bij prinses Anna van Hannover was aangesteld. Graf zou later een aantal gedichtjes voor kinderen, van Hieronymus van Alphen, op muziek zetten (filmpje ‘Jantje zag eens pruimen hangen’). Maar voor ook andere fraaie Nederlandse liederen schreef hij de muziek (filmpje ‘Laat ons juichen Batavieren’ uit 1766, en filmpje met variaties hierop door Mozart).

Andere componisten die in de Republiek werkzaam waren en van wie vanavond symfonische muziek te beluisteren is, zijn de Amsterdamse componist en muziekuitgever Joseph Schmitt, bijgenaamd de Hollandse Haydn, en de Milanese componist Francesco Zappa. Diens muziek was indertijd grensverleggend, zoals ook zijn latere naamgenoot ontdekte.

¶ Vandaag in de Dr Anton Philipszaal, Den Haag. Beluister hier enkele tracks van een cd met Haags Binnenhofmuziek. Bekijk hier een filmpje van de New Dutch Academy. En lees hier een interview met Simon Murphy.