Architectuur in het Antwerpen van de zeventiende en achttiende eeuw

maandag 3 oktober 2011 – Diverse keren was Rubens betrokken bij spraakmakende Antwerpse bouwprojecten. Het meest bekende is zijn eigen woonhuis; het Rubenshuis.

In 1610 kocht Rubens het huis met extra grond op de Wapper nabij de Meir, de sjiekste straat van de stad. Het werd naar zijn ontwerp grondig verbouwd en uitgebreid met een barokke portiek, een schildersatelier en een tuinpaviljoen. De portiek is tot op vandaag één van de pronkstukken van het museum. In het nieuwe ontwerp toont Rubens zijn artistieke idealen: de klassieke oudheid en de Italiaanse kunst. Het verbouwde huis was een absolute bezienswaardigheid in Antwerpen en Rubens’ ingrepen verleenden het de uitstraling van een echt palazzo.

Rubens vond inspiratie voor zijn bezigheden als architect bij grote schildersarchitecten als Michelangelo en Giulio Romano, en in Italiaanse architectuurboeken. Hij publiceerde zelf ook een boek over architectuur en wilde hiermee moderne voorbeelden aanreiken, zoals hij die zelf in Italië had gezien.

¶ De expositie Palazzo Rubens. De meester als architect toont een vijftigtal bruiklenen uit belangrijke internationale musea. Naast werken van Michelangelo, Giulio Romano, Van Dyck en Jordaens presenteert het Rubenshuis (tot en met 11 december 2011) ook kostbare architectuurboeken uit Rubens’ bibliotheek en schilderijen van de meester zelf. Meer info hier. Op deze website kun je twee architectuurwandelingen downloaden.