Gelderse buitenplaatsen

woensdag 5 oktober 2011 – In 1820 verscheen Geldersch Arkadia of Wandeling over Biljoen en Beekhuizen van de Arnhemse schrijver-uitgever-boekverkoper Isaac Anne Nijhoff (1795-1863).

Met zijn wandelingen door de omstreken van Arnhem in gedachten schreef Nijhoff over het grote aantal landgoederen en buitenplaatsen, die ‘in uitgestrektheid en fraaien aanleg, alle anderen in dit rijk verre overtreffen’. Op deze titel is de nieuwe uitgave Gelders Arcadië. Atlas van een buitenplaatsenlandschap geïnspireerd.

De Veluwezoom, op de grens van de Veluwe en de rivieren Rijn en IJssel, heeft door de eeuwen heen een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op de welgestelde bevolking. Dit kwam tot uitdrukking in de aanleg van een honderdtal buitenplaatsen en landgoederen sinds de zeventiende eeuw. Bekende voorbeelden zijn Rosendael, Middachten, Sonsbeek, Doorwerth, Zypendaal, Oranje Nassau’s Oord en Mariëndaal.

Het boek neemt de lezer mee door de geschiedenis van deze landgoederenzone (in Wageningen, Renkum, Arnhem, Rozendaal en Rheden) en vertelt over de continue veranderingen in het arcadische landschap.

¶ E. Storm-Smeets (red.), Gelders Arcadië. Atlas van een buitenplaatsenlandschap, Utrecht, Matrijs 2011. ISBN 978.90.5345.428.2. 192 blzz. Prijs tot 1-1-2012 € 24,95.