Napoleon in Hellevoetsluis

vrijdag 7 oktober 2011 – Het zal de deelnemers aan de laatste JCW-expeditievergadering niet zijn ontgaan: Hellevoetsluis maakte zich toen op voor het bezoek van Napoleon. Hieronder een kort verslag, bestemd voor degenen die Napoleon op 1 oktober jl. gemist hebben (introductiefilmpje, filmpje en foto’s aankomst Napoleon, en nog meer foto’s).

Bij het bezoek van Napoleon aan H’sluis, meer specifiek Het Kruithuisje, beeldde Bart Coelen ‘de laatst overgebleven patriot van Hellevoetsluis’ uit. In een monoloog vertelde hij zijn patriotse levensverhaal aan Napoleon. Er zat natuurlijk een politieke boodschap in. Hij waarschuwde Napoleon ervoor dat de burgemeester en wethouders (die de Fransman later op de dag zou ontmoeten) achter zijn rug om, heimelijk zinnen op de terugkeer van Oranje. Tot op de dag van vandaag plunderaars van ’s lands schatkist om een lekker leventje te kunnen leiden.

De patriot, Bart dus, smeekte Zijne Keizerlijke Hoogheid of diens geliefde broer Louis ónze koning mocht blijven. ‘De burgemeester en wethouders zijn schobbejakken, smuigers, fielten en scharrebiersjuffrouwen’, waarschuwde de patriot nog. De boodschap werd ook doorgetrokken naar 2011:

De burgemeester en wethouders zijn absoluut niet geliefd. Megalomane bouwprojecten die de vesting van Hellevoetsluis onherstelbaar vernielen. Zo is er bij het beroemde droogdok (filmpje werkloods) is een walgelijk lelijk bezoekerscentrum neergezet.

De vlag die de patriot in handen heeft (zie foto) is de zogeheten admiraalsvlag van de vlootvoogd van de Bataafse vloot, Jan Willem de Winter. Hij is de enige Nederlandse militair die is bijgezet in het Panthéon in Parijs.
– Met dank aan Bernard Voorzichtig.