Vlaamse schilders uit de Hermitage

maandag 12 september 2011 – Zaterdag aanstaande opent de Hermitage Amsterdam haar deuren voor een grote expositie over Vlaamse meesters uit de Hermitage St Petersburg.

Eén van de hoogtepunten is een jachtstilleven van de tamelijk onbekend gebleven Antwerpenaar Jan Fijt. In superlatieven schrijft Weyerman over deze ‘uytmuntent Konstenaar’ in deel 2 van zijn Konstschilders:

Maar hy munte byzonderlyk uyt in het schilderen van doode Haazen en van wilde Zwijnen, wier wol en borstels hy zo natuurlyk wist na te bootsen, dat er tot noch toe niemant is opgestaan die zulks heeft konnen navolgen.

Uiteraard zijn ook Rubens, Teniers, Jordaens en Anthony van Dyck met hun meesterwerken op de tentoonstelling vertegenwoordigd. Het accent ligt op de bloeitijd van de Vlaamse schilderkunst, 1500-1650, waarin Rubens excelleerde. De website laat nu al een aantal schitterende schilderijen zien, voor de West-Europese bezoeker vaak onbekend. Zie bijvoorbeeld het fraaie zelfportret van Cornelis de Vos (1584–1651) met zijn gezin uit 1634.

Rubens, Van Dyck & Jordaens. Vlaamse schilders uit de Hermitage duurt van 17 september 2011 tot en met 16 maart 2012. Plaats: Hermitage Amsterdam. Voor openingstijden, entreeprijs: zie website. Daar is ook een preview van de expositie te zien (filmpje) en afbeeldingen van de hoogtepunten.