Biografieën van kanjers uit 1780-1830

dinsdag 7 februari 2012 – Bij Huygens ING is het Biografisch Woordenboek van Nederland in de maak. Het werk bestaat al jaren, maar was altijd gericht op de 20ste eeuw.

Citaat van de website: ‘Nadat er in de loop der jaren 2071 minibiografieën van in hoofdzaak twintigste-eeuwers waren gepubliceerd, werd in 2008 besloten hiermee voorlopig te stoppen en de aandacht te richten op een verder teruggelegen verleden. Daarbij werd gekozen voor het tijdvak 1780-1830.’

Pieter van Wissing heeft zojuist voor BWN een lemma geschreven over Joan Derk baron van der Capellen tot de Poll, nadat hij ook al een tekst aangeleverd had over Pieter van Woensel. Peet Theeuwen leverde het lemma over, hoe kan het ook anders, Pieter ’t Hoen.

Het BWN is een ambitieus project, al laat de groslijst daar nog weinig van blijken. Het aantal lemmata dat nu online staat, is nog erg beperkt (zo’n 50 stuks) maar ze zijn stuk voor stuk wel al zeer de moeite waard. Neem Eveline Koolhaas’ biografie van de schilder Charles Howard Hodges. Geboren in Londen maar sinds 1792 werkzaam in de Republiek. Een minibio die honderd keer beter is dan het vluggertje van wikipedia.