Criminaliteit en justitie

zondag 5 februari 2012 – Zojuist verscheen bij antiquariaat Van der Steur catalogus 34: Criminaliteit en justitie. Een megacatalogus, feestelijk gepresenteerd in het stadhuis van Haarlem. (Een uitgebreid verslag van de presentatie vind je hier).

Het is een genoegen om het lijvige boekwerk door te bladeren, zoveel interessante en verleidelijke titels kun je erin vinden. Overigens niet alleen uit de 18e eeuw. Ook 17e-, 19e- en 20ste-eeuwse titels kom je erin tegen.

De 3500 titelbeschrijvingen bevatten een schat aan details. Het begrip ‘criminaliteit’ is in deze catalogus ruim genomen; daarom zijn ook publicaties verwerkt over zigeuners, homo’s, afvallige predikanten en dergelijke: groepen die indertijd door sommigen als crimineel werden beoordeeld (Neder-L).

De catalogus is van hetzelfde formaat & omvang als de vorige: 51 pagina’s illustraties, 655 pagina’s met titels. Registers ontbreken, maar dat wordt verantwoord: ‘Reden is dat deze catalogus via onze website op alle woorden te doorzoeken is.’