Historische buitenplaatsen

donderdag 9 februari 2012 – De Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 wil het grote publiek bekend maken met historische buitenplaatsen en daarmee aandacht vragen voor het behoud van dit culturele erfgoed. Telde Nederland in vroegere eeuwen zo’n 6000 grote buitenplaatsen, nu staat daar nog slechts 10 procent van overeind.

Neem de buitenplaats Wolff en Hoeck (Wolven- hoek, Wolvenhoeck, Wolffswijck), in de Purmer. Vondel logeerde er vaak. Het schilderij dat hier wordt afgebeeld is in 1678 gemaakt door Jan van der Heyden. Van het bouwwerk is anno 2012 echter weinig meer terug te vinden.

De website van de stichting bevat een inventarisatie van de buitenplaatsen in Nederland. Je leest er ook welke openbaar toegankelijk zijn. Je leest er over tuinen en parken. En je leest er over de activiteiten in het kader van Het Jaar van de Historische Buitenplaatsen.

Zo wordt er op 11 februari een rondleiding verzorgd door het park van Huis te Manpad, Heemstede. Een van oorsprong zeventiende-eeuwse buitenplaats die lange tijd in bezit is geweest van de familie Van Lennep.