De Vaderlandsche Sociëteit en andere nieuwtjes

maandag 2 januari 2012 – De Stichting Jacob Campo Weyerman wenst de lezers van haar website een gelukkig en gezond 2012 toe. Dat het een goed onderzoeksjaar moge worden!

  • De ledenlijst van de Vaderlandsche Sociëteit is voor de jaren 1783-1787 op internet gepubliceerd. Deze patriotse, Occupy-achtige club was in vele steden gevestigd. De transcriptie betreft de Vaderlandsche Sociëteit in Amsterdam. Ook de leden van de club uit ‘s-Hertogenbosch zijn geïdentificeerd (hier).
  • Het proefschrift van Bauke Hekman, De affaire de Lalande-Lestevenon (2010) gaat over een spraakmakend schandaal in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Lees hier De soete vryagie van monsr. Gabriel de Lalande, of d’afgevalle roos van Juffr. Elisabeth l’Estevenon: een bundel uit 1661 met alle spotliederen, sententies en satirische samenspraakjes. Pikante literatuur uit de Nederlandse letterkunde.
  • Een prachtige bron voor onderzoekers die tijdens hun zoektocht in Parijs terechtkomen: van alle zieken die tussen 1700-1870 zijn opgenomen in een Parijs ziekenhuis, zijn de gegevens geregistreerd over geboorte, periode van opname en eventueel overlijden. Nu allemaal digitaal toegankelijk vanuit je studeerkamer.