vrijdag 6 januari 2012 – Dit jaar vieren de fans van Jean-Jacques Rousseau zijn 300ste verjaardag. Op 28 juni om precies te zijn.
De Franse schrijver was een moeilijke man. Paranoïde, zou men nu zeggen. Hij dacht voortdurend dat iedereen het op hem gemunt had. Daarom maakte hij met iedereen ruzie. Zie bijvoorbeeld zijn brieven aan zijn Amsterdamse uitgegever Marc-Michel Rey.
Desondanks heeft hij – J.-J. dus – een enorme invloed gehad op het moderne denken in de westerse wereld. Terecht dus dat er ook in Nederland een feestje wordt gevierd.
Veel van zijn boeken werden door de toenmalige machthebbers verboden. In zijn Discours sur l’origine et les fondements de l’inégalité parmi les hommes (1755) betoogt J.-J. dat de mens van nature, dus in primitieve staat, en voorafgaand aan enige opvoeding, goed is. De mens is slecht geworden door zijn ervaringen in de maatschappij: feitelijk door ongelijkheid en uitbuiting. De huidige staat is een schepping van de machtigen uit eigenbelang (geen fijne boodschap voor de machthebbers). Terug naar de onbedorven natuurstaat van de mens dus! (Vandaar de Armeense kleding op het bekende schilderij van Jean-Jacques).
¶ Filosofie in de Rode Hoed, Amsterdam, op maandag 20 februari (aanvang 20.00 uur) met Frits Bolkenstein en Maarten Doorman.
¶ Vers van de pers: Leo Damrosch, Jean-Jacques Rousseau; een rusteloos genie. Uitgeverij Ten Have. Vertaling van een alom gelauwerde biografie uit 2005.