Stoplappen en andere lappen

zaterdag 28 januari 2012 – Leontine Kuijvenhoven torste een groot aantal uitgaansideeën met zich mee. Veel ideeën hebben te maken met de 18e eeuw, nog meer ideeën met oude lappen en doeken. Hieronder een greep uit haar lappenmand:

  • Stichting Huys Auerhaen in Alkmaar organiseert in het voorjaar drie huiscolleges onder de titel Componist; tijdgenoten en tijd. Maandagavond 05 maart en donderdagochtend 08 maart gaan over Haydn. Maandagavond 16 april en donderdagochtend 19 april gaan over Chopin. En maandagavond 17 mei en donderdagochtend 10 mei hebben Tjaikowsky als thema. De huiscollegescolleges worden verzorgd door kunsthistoricus Harold Bos en musicoloog Joep van Brederode. De kosten zijn €15 per college, incl. koffie en thee. Info: info@huysauerhaen.nl.
  • Op de website Friese merklappen zijn 444 merklappen uit het Fries Museum te bewonderen. Elke merklap is voorzien van toelichtende info. Kijk bijvoorbeeld naar de stoplap van Sijke van der Sluis, uit 1732 (hiernaast afgebeeld).
  • De pastorie van dominee Wolff en Elisabeth Wolff is nu Museum Betje Wolff, gelegen in Middenbeemster. Daar is momenteel de kleine tentoonstelling Tot op de draad bekeken te bezichtigen: 18de- en begin 19de-eeuwse kleding uit eigen collectie, stijlkamers en werkkamer van de schrijfster.
  • Pakhuis Koophandel is een onbekend museum in Leeuwarden. Tot en met maart 2012 is daar de tentoonstelling Steekje voor steekje, met massa’s merklappen, stoplappen en breilappen.
  • Ook in Museum In het Houten Huis (in De Rijp) zijn merk- en stoplappen te bewonderen. Tot en met 25 maart kun je daar terecht voor Van lap en pop. Ook de poppencollectie van de familie Rappold is er tentoongesteld (filmpje).
  • In Zaandijk staat het Honig Breethuis, een origineel Zaans koopmanshuis uit 1710. Met uitzicht over de Zaan, stijlkamers, tentoonstellingen en kamerconcerten. Een aanrader voor regenachtige zondagmiddagen.
  • De expositie Dress for Excess. Fashion in Regency England duurt nog tot 5 februari. In The Royal Pavillion, Brighton.
  • Voor liefhebbers van damesmode is een tochtje naar Krefeld ook de moeite waard. Daar is in het Deutsches Textilmuseum tot en met 15 april een grote expo over tweehonderd jaar damesmode en accessoires.